Hip Hop Extreme IPA is het bitterste bier van België. Het bier heeft een berekende bitterheid van 170 IBU. IBU is de International Bitterness Unit en geeft aan hoe bitter een bier is. Een pils bier heeft een bitterheid van slechts 20 IBU.
Onze bieren hadden tot hiertoe vaak een bitterheid van rond de 60 maar voor de gelegenheid gaan we eens over de top.
Bier maak je bitter door hop mee te koken tijdens het brouwen. Voor onze Extreme IPA gebruiken we 24 gram hop per liter. De hop is niet enkel toegevoegd bij de start van het koken, maar op het einde en tijdens het vergisten, dryhopping genoemd. Dit maakt dat het bier niet enkel extreem bitter is maar ook een echte smaakbom met veel aroma’s.
Recept
Naam | Hip Hop Extreme IPA |
ABV | 9% |
IBU bitterheid | 170 |
EBC kleur | 20 |
Mout | Pils mout, amber mout |
Bitter Hop | Columbus, Bravo |
Aroma Hop | Columbus, Bravo, Nugget |
Gist | US-05 korrel |
Begin/Eind SG | 1070/1010 |
Mout
Hip hop is gebrouwen met pils mout, en een kleine hoeveelheid amber mout.
Hop
Gist
Fermentis US-05 korrel is een neutraal gist met zeer goede sedimentatie. Hip hop is hergist op de fles, we kiezen voor een gist met goede sedimentatie zodat het gist mooi op de bodem van het flesje blijft.
Brouwproces
Dit bier is gemaisched op één temperatuur. Daarna is het bier met de hoppen gekookt voor 90 minuten. Na een vergisting van 3 weken werd het bier gebotteld met toevoeging van extra suiker voor hergisting op de fles. Na 3 weken is het bier klaar om te drinken.
Wat vind jij van dit bier?
We houden rekening met alle opmerkingen en verbeteren zo onze recepten brouwsel per brouwsel
Check-in op Untappd: