Hip Hop IPA is een Single Hop Session IPA gemaakt op basis van Munich- en pilsmout. Het is een Single Hop omdat we in dit bier gebruiken slechts 1 hop soort gebruiken. Doordat er slechts 1 hop wordt gebruikt leer je deze hop soort echt kennen.
Een Session IPA is vlot drinkbaar waardoor je er meerdere kan drinken in een sessie. Het bier is vlot drinkbaar omdat het alcohol percentage laag is maar er is toch veel smaak door de hoeveelheid hop.
Voor onze eerste Single Hop IPA kozen we voor het Japanse Sorachi Ace.
Recept
Naam | Hip Hop IPA |
ABV | 5,0% |
IBU bitterheid | 80 |
EBC kleur | 13 |
Mout | 40% Munich mout, 60% pils mout |
Bitter Hop | Sorachi Ace |
Aroma Hop | Sorachi Ace |
Dry Hop | Sorachi Ace |
Gist | US-05 korrel |
Begin/Eind SG | 1045/1009 |
Mout
Hip hop is gebrouwen met 40% Munich mout en 60% pils mout. Onze mouten worden aangekocht bij Dingemans in Stabroeck.
Hop
Sorachi Ace. Deze hopvariëteit is een “dubbeldoelhop”, bij het bierbrouwen gebruikt zowel voor zijn aromatische als zijn bittereigenschappen. Deze Japanse variëteit werd ontwikkeld door de Sapporo Breweries, oorspronkelijk voor gebruik in hun eigen bieren, maar deze is inmiddels vervangen door andere nieuwere variëteiten.
Gist
Fermentis US-05 korrel is een neutraal gist met zeer goede sedimentatie. Hip hop is hergist op de fles, we kiezen voor een gist met goede sedimentatie zodat het gist mooi op de bodem van het flesje blijft.
Brouwproces
Dit bier is gemaisched in 2 verschillende temperatuur stappen. Daarna is het bier met de hoppen gekookt voor 90 minuten. Na een vergisting van 3 weken werd het bier gebotteld met toevoeging van extra suiker voor hergisting op de fles. Na 3 weken is het bier klaar om te drinken.
Wat vind jij van dit bier?
We houden rekening met alle opmerkingen en verbeteren zo onze recepten brouwsel per brouwsel
Check-in op Untappd: