Saison is een biersoort die zijn oorsprong vindt in de Belgische provincie Henegouwen. Saison is het Frans woord voor seizoen omdat dit een seizoensbier was. Dit bier werd oorspronkelijk door de boeren gebrouwen in de winter om gedronken te worden door de seizoensarbeiders in het oogstseizoen. Men moest wel in de winter brouwen om te voorkomen dat het bier slecht zou worden gedurende de bewaring.
Onze Hip Hop Saison werd vergist met het typische Belgische saison gist. Northern Brewer is gebruikt als bitterhop. Het aroma hop is Styrian Goldings, dit heeft een delicate smaak, iets pikant en grasachtig.
Recept
Naam | Hip Hop Saison |
ABV | 7,5% |
IBU bitterheid | 33 |
EBC kleur | 16 |
Mout | Pilsmout 3, Munich mout, Havervlokken |
Bitter Hop | Northern Brewer |
Aroma Hop | Styrian Golding |
Gist | 3724 Belgian Saison |
Begin/Eind SG | 1055/10XX |
Mout
Hip hop is gebrouwen met een eenvoudig moutstort dat hoofdzakelijk uit pilsmout bestaat. Munich mout en havervlokken werden toegevoegd
Hop
Northern Brewer gebruikt als bitterhop. Wordt in donkere bieren gebruikt, De hopbellen zijn van nature wat bruiner.
Styrian Golding gebruikt als aromahop. Delicaat, iets pikant en grasachtig/bloemig. Zeer populair vanwege karakteristieke aroma.
Gist
Onze Hip Hop Saison werd vergist met het typische Belgische saison gist.
Brouwproces
Dit bier is gemaisched in 2 verschillende temperatuur stappen. Daarna is het bier met de hoppen gekookt voor 70 minuten. Na een vergisting van 3 weken werd het bier gebotteld met toevoeging van extra suiker voor hergisting op de fles. Na 3 weken hergisten is het bier klaar om te drinken.
Wat vind jij van dit bier?
We houden rekening met alle opmerkingen en verbeteren zo onze recepten brouwsel per brouwsel.