Monk Johnny is ons eerste bier in een reeks van Monk bieren. Monk bieren hebben een hoog alcohol percentage (10%) en zijn gebrouwen zoals enkel de paters dat kunnen en wij nu ook :-). Monk Johnny is geïnspireerd op het bier dat tot voor kort het beste bier ter wereld was. Ga zitten en geniet van deze zwarte met Candico suiker vergiste goddelijke drank.
Recept
Naam | Monk Johnny |
ABV | 10,0% |
IBU bitterheid | 48 |
EBC kleur | 80 |
Mout | Palemout 7 |
Andere | Candico kandijsuiker |
Bitter Hop | Northern Brewer |
Aroma Hop | Hallertau Hersbrücker, Styrian Goldings |
Gist | Westmalle |
Begin/Eind SG | 1084/1015 |
Mout
Monk Johnny is gebrouwen met een palemout 7 en een stevige hoeveelheid Candico kandij suiker. Deze suiker uit Antwerpen heeft wereldfaam, de suikers worden vergist tot alcohol maar een deel van de smaak blijft aanwezig in het bier.
Hop
Northern Brewer gebruikt als bitterhop. Wordt in donkere bieren gebruikt, De hopbellen zijn van nature wat bruiner.
Hallert Hersbrücker gebruikt als aromahop. Mild tot redelijk sterk aroma, aangenaam hoppig en kruidig.
Styrian Golding gebruikt als aromahop. Delicaat, iets pikant en grasachtig/bloemig. Zeer populair vanwege karakteristieke aroma.
Gist
Voor onze Monk zijn we langs de paters gegaan om het echte gist te bekomen.
Het gist heeft een droog, rijk esterig en fenolig profiel / moutig palet.
Brouwproces
Dit bier is gemaisched in 2 temperatuur stappen. Daarna is het bier met de hoppen gekookt voor 70 minuten. Na een vergisting van 3 weken werd het bier gebotteld met toevoeging van extra suiker voor hergisting op de fles. Na 3 weken is het bier klaar om te drinken.
Wat vind jij van dit bier?
We houden rekening met alle opmerkingen en verbeteren zo onze recepten brouwsel per brouwsel.
Check-in op Untappd: